sveis2

Eramet Kvinesdal moderniserer
Eramet Kvinesdal moderniserer sin produksjon av elektrode-mantler og har investert i en sveiserobot for denne oppgaven.
 
Eramet sine smelteverk i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal leverer manganlegeringer til det internasjonale markedet. Manganlegeringer fra Eramet benyttes i stålproduksjon og har et bredt bruksområde – fra verktøy, proteser, sykler og bildeler – til supertankere, skyskrapere og fly.
Mangan produseres i en smelteprosess der det benyttes elektrodemantler for tilførsel av strøm.

Elektrodemantelen er en forbruksvare og det produseres nye mantler kontinuerlig. Elektrodemantelen fylles med en elektrodemasse som overfører strømmen til smelteprosessen.
Elektrodemantlene stables oppå hverandre samtidig som de brennes sakte av over en stor lysbue under smelteprosessen. Dette skjer kontinuerlig døgnet rundt.
 
Elektrodemantlene består av et antall segmenter som er knekket 90 grader og sveises sammen til en komplett rund elektrodemantel. Mantelen er drøye 2 meter høy og fra rundt 1.700 mm i diameter.
Tidligere ble denne sveisen utført med en mekanisert sveiseprosess, en prosess som etter hvert har blitt en utdatert teknologi og dermed mindre effektiv. Denne sveisen er det nå en robot som utfører.

sveis1
 
Det var ESAB sin forhandler i Flekkefjord som tipset oss om prosjektet og behovet hos Eramet Kvinesdal for å modernisere mantelproduksjonen og da sveisingen av disse. 
Anlegget RobotNorge designet og leverte består av en standard ABB IRB 1600 AW sveiserobot med ESAB sveiseutrusting. Roboten er utrustet med en fugesøker som korrigerer for avvikene som er i de knekte segmentene slik at sveisen alltid legges på rett sted i sveisefugen med optimal sveisehastighet og riktig sveise mengde. Dermed blir sveisetiden svært effektiv og kort i forhold til mekanisert sveis.
 
RobotNorge laget en kraftig jigg som holder segmentene på plass under sveisingen.  I jiggen benyttes en robotmodul, tilsvarende de som sitter i våre standard sveisemanipulatorer, for å ha full kontroll på posisjonen av mantelens segmenter. Denne jiggen blir dermed en integrert del av roboten, slik at roboten styrer rotasjonen så den til en hver tid vet hvor hvert segment står i jiggen. Nå har man mulighet å sveise segmentene i blandet rekkefølge, og ikke etter hverandre som tidligere løsning var.
 
Takket være roboten og dennes kontroll av sveiseprosessen får man en jamn «Heat Input» som medfører at en har full kontroll på de avvik og trekninger som oppstår under sveiseprosessen. Fugesøkeren sørger for at neste segments sveis havner på rett sted, med optimal bruk av sveisetråd og sveisegass. Jiggen har også en manuell funksjon, «Manual Jog», som operatøren benytter når han takter mantelen rundt for å legge inn segmentene i jiggen før sveising.
Robot programmet er utført slik at det er samme sveisesekvens som gjentas, det antall segment mantelen består av, rundt hele mantelen. Man programmerer ett segment som så gjentas det antall segment mantelen består av. Dermed er programmeringen redusert til et minimum av tid.
Kravet til produksjons tid av en mantel ligger nå godt innenfor behovet og ønsket krav.
 

 
 
 
 
 
Dovre Sertifisering AS - NS EN ISO 9001
RobotNorge AS Bedriftsvegen 25, 4353 Klepp Stasjon,
Tlf.: 51 78 50 50, Servicetelefon: 4000 1569, e-post: post@robotnorge.no
ABB